Workshops & demo’s

De accuzaag Arena. | door Husqvarna, Stihl, Makita, Echo, Ego en Pellenc

 • 2 ETW punten, veiligheid bij werken aan bomen

Duurzaam werken is de eis in de openbare ruimte. Met als gevolg dat de 2 takt tophandles zo langzamerhand aan de wilgen gehangen kunnen worden. De accukettingzagen nemen in een razend tempo hun plaats in. In de Accuzaag Arena kun je zelf testen wat de beste zaag is voor jou werkzaamheden en toepassingen.  Echo, Ego, Stihl, Husqvarna en Makita/Dolmar stellen hun nieuwste modellen ter beschikking om zelf te testen en geven toelichting op de innovaties.


 

Biomassa of biodiversiteit? | door Eddy Schabbink

 • 2 ETW punten, snoeien en kroonverankering

Het gebruik van biomassa in energiecentrales staat meer en meer ter discussie, hoe milieuvriendelijk is dat nu eigenlijk? Tegelijkertijd worden we ons steeds bewuster van de behoefte aan meer biodiversiteit. Welke aandachtspunten gelden en welke kansen biedt dit voor de boomverzorging ? IPC collega Eddy Schabbink maakt dit graag duidelijk en biedt concrete handvatten in zijn workshop.


 

Onderzoek groeiplaatsmediums en stormbomen | door Hans Kaljee

 • 2 ETW punten, Groeiplaats en bodem

Bovengrondse en ondergrondse groeiruimte in de stad zijn schaars. In het verleden zijn dan ook al tal van oplossingen toegepast met goede en minder goede resultaten. Amsterdam is daarom bezig met eigen praktijkmetingen en onderzoeken. Hoofdstedelijk bomenconsulent Hans Kaljee geeft graag uitleg over de proeven en de eerste resultaten zijn een goede basis voor discussie tijdens de workshop.


 

Zorgvuldig werken in/bij bomen | door Marieke Teunissen

 • 2 ETW punten, Bomen en wet

Op plaatsen met beschermde flora en/of fauna moet aantoonbaar zorgvuldig worden gewerkt. De daarvoor beschikbare Stadswerk gedragscode Bestendig beheer Groenvoorzieningen is sinds oktober 2019 verlopen. De verwachting is dat in april 2020 de vervanger beschikbaar is. Wat zijn de verschillen tussen beide gedragscodes en hoe gaan we zorgvuldig werken in de boomverzorging op basis van Wet natuurbescherming en straks de Omgevingswet? Marieke Theunissen is namens EcoConsult betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe gedragscode en geeft graag  inzicht in de praktische toepassing er van.


 

 

Het vernieuwde hoofdstuk over boomverzorging | door Jacques Teunissen

 • 2 ETW punten, bomen en wet

Dit jaar komt de nieuwe versie van de RAW systematiek uit met daarin o.a. een totaal vernieuwd hoofdstuk over Boomverzorging. Jacques Theunissen werkt bij CROW en heeft samen met een werkgroep van opdrachtgevers, opdrachtnemers en boomdeskundigen dit huzarenstuk uitgevoerd en geeft graag tekst en uitleg over de verbeterpunten voor o.a. bestekschrijvers, adviseurs, opdrachtnemers en toezichthouders.


 

Bomen op begraafplaatsen | door Gerhard Guliker / Ada Wille

 • 2 ETW punten, groeiplaats en bodem

Begraafplaatsen zijn per definitie plekken met een intensief ruimtegebruik. Omdat dat al sinds jaar en dag zo is, kunnen we uit die ervaringen leerpunten halen  voor de boomverzorging in de stad. Gerhard Guliker is coördinator van de IPC opleiding begraafplaatsen en Ada Wille houdt zich al jaren bezig met bomen op begraafplaatsen en heeft daarover een boek gepubliceerd. Beide nemen u graag mee naar begraafplaats Moscowa in Arnhem. Hier zal stil gestaan worden bij bomen en het meervoudig ruimtegebruik en de kansen en mogelijkheden die bomen bieden!


 

Duurzame innovaties in persoonlijke bescherming | door Alexandre Ramon

 • 2 ETW punten, Veiligheid bij werken aan bomen

De textielindustrie wordt in zijn algemeenheid beschouwd als de 2de meest vervuilende industrie ter wereld. Beschermingskleding staat binnen de familie ‘’textiel’’ eenzaam op kop. Zeker op het einde van de levenscyclus van het kledingstuk. Maar duurzaamheid begint nu ook door te dringen in de productie van persoonlijke beschermingsmiddelen. Alexandre van Sip Protection (onderdeel van de Sioen groep) staat in deze workshop onder andere stil bij innovaties op het gebied van zaagkleding.


 

De nieuwe “Omgevingswet”, kansen of beperkingen voor bomen | door Rob Borst

 • 2 ETW punten, Bomen en wet

In januari 2021 is het een feit, dan treed de Omgevingswet in werking. Wat betekend dat voor bomen, boombeheerders, boomadviseurs en boomverzorgers? IPC collega Rob Borst heeft zich diep in de materie ingegraven en gaat de positie van bomen en bossen op een praktische wijze verduidelijken tijdens zijn workshop.


 

De nieuwe opleiding “European Tree Manager” (ETM) | door Wouter Schulp

 • Geen ETW punten

Inmiddels is de structuur en inhoud van de opleiding nagenoeg klaar. In mei 2020 gaat de eerste groep van start. Wouter Schulp, collega van IPC geeft graag uitleg over het doel en de opzet van de opleiding.


 

De nieuwe opleiding “European Tree Technician” (ETT) | door Pieter Veldstra / Ronny Sprong

 • Geen ETW punten

Een opleiding dient aan te sluiten bij de ontwikkelingen in de sector en aan te sluiten bij de aanpalende boomverzorgingsopleidingen. Daarom is de structuur en inhoud van de ETT opleiding herzien. In deze workshop wordt de nieuwe opzet uitgelegd door IPC collega Pieter Veldstra/Ronny Sprong.


 

Wel of niet snoeien bij planten? Resultaten IPC snoei praktijkproef | door Kees Flier

 • 2 ETW punten, Snoeien en kroonverankering

Wel of niet snoeien bij aanplant, ieder heeft daar zo zijn eigen mening over. Wat zijn de feiten? Daarom zijn Tree O Logic en IPC in 2018 gestart met de snoei praktijkproef. Kees Flier, directeur van Tree O Logic is betrokken bij de proef en geeft graag uitleg over de opzet van de proef en de resultaten van de 2 uitgevoerde veldmetingen. Uiteraard gaan we in deze workshop de praktijkproef bezoeken.


 

Risicobomen vellen op afstand | door  Rico Caveng / Roland Tromp

 • 2 ETW punten, Snoeien en kroonverankering

Veiligheid bij werken aan bomen. Zieke en mechanisch verzwakte bomen, dode takken die naar beneden dreigen te vallen; we kunnen het allemaal tegenkomen. Bomen die eigenlijk niet met de traditionele methoden geveld kunnen worden. Tijdens deze workshop wordt een nieuwe zaagtechniek gedemonstreerd die veilig en verantwoordt is. Rico Caveng, trainer bij het Zwitserse trainingsinstituut WaldSchweiz zal deze workshop verzorgen en deze nieuwe veltechniek in de praktijk demonstreren. In veel landen wordt deze techniek al toegepast. Kortom een workshop die u als boomspecialist niet mag missen!


 

Gaan we voor kwantiteit of kwaliteit? | door John Parker (UK), Arboricultural Associaton

 • 2 ETW punten, Boombescherming

Ook al is Engeland weggedreven van Europa, het blijft een land met een schat aan bomenkennis en bomenhistorie. Ook in Engeland is de discussie volop gaande; gaan we juist veel nieuwe bomen planten of steken we het geld toch met name in het behoud van ons bestaande bomenbestand. John neemt je mee in de discussie en hoe de Arboricultural Association daarmee om gaat.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑